Brievenbus

Wist u dat een brievenbus één van de weinige onderdelen van een huis is die verplicht zijn! Het wel of niet hebben van een brievenbus bepaalt mede of een woning door de Nederlandse overheid wel of niet wordt erkend. De enige uitzondering om geen brievenbus te hoeven hebben, is als u ergens anders een postadres hebt. In alle andere gevallen kunt u zelfs een boete krijgen voor het niet hebben van een brievenbus.

Brievenbus Safepost Cofa

Waar moet de brievenbus staan en welke afmeting dient deze minimaal te hebben?

Volgens de wet moet een brievenbus zo dicht mogelijk bij de openbare weg geplaatst worden. Meestal is dat bij de erfafscheiding. Maar in de praktijk bevinden brievenbussen zich meestal in de voordeur of op de gevel van een woning. Zolang de afstand naar de openbare weg niet meer dan tien meter is, levert dit geen problemen op.

De brievenbussleuf dient een minimale afmeting te hebben van 26,5 centimeter lang bij 3,2 centimeter hoog. Daarbij moet de brievenbus zelf minimaal 32 centimeter diep zijn. De hoogte van de sleuf ziet de postbodes het liefst op zo’n 110 centimeter. Volgens de Nederlandse Post Wet, die in 2009 in ging, is het dus verplicht een goed formaat brievenbus te hebben die op een eenvoudig bereikbare plek staat of hangt.

Brievenbus in alle soorten en maten

Een brievenbus kun je kopen in allerlei soorten en maten en ook nog eens gemaakt van verschillende materialen. Over het algemeen is de keus die je hierin maakt een kwestie van smaak. Echter dien je wel rekening te houden met de toepassing van de brievenbus. Heb je een brievenbus nodig die in de voordeur verwerkt moet worden, één die tegen een gevel aan gemonteerd wordt of een brievenbus die vrijstaand staat aan de erfscheiding?

Van welk materiaal is jouw brievenbus gemaakt?

Naast smaak en toepassing kun je kijken naar het materiaal waarvan de brievenbus is gemaakt. Over het algemeen zien we 3 soorten materialen die het meeste voorkomen:

  • Brievenbus van RVS;
  • Brievenbus van cortenstaal.
  • Brievenbus van aluminium.

RVS brievenbus

RVS brievenbussen zijn vaak strak vormgegeven en modern en daardoor vaak gebruikt bij moderne woningen. Een RVS brievenbus is in principe onderhoudsvrij maar vuilaanslag kan de brievenbus wel ontsieren. Het is dus aan te raden om één keer in de 3 maanden de brievenbus schoon te maken met een zachte doek en wat RVS reiniger.

Cortenstaal brievenbus

Corten is een vrij nieuwe maar zeer populaire staalsoort. Kenmerkend voor dit type staal is de bruin oranje roestkleur die na verloop van enkele maanden ontstaat. Ben jij weg van deze nieuwe tuintrend? Dan heb je geluk!

Als je een cortenstaal brievenbus koopt dan moet je niet gek staan te kijken als er een zwarte brievenbus tevoorschijn komt als je de verpakking opent. Zodra je de brievenbus buiten plaatst gaat de natuur de roest vormen. Binnen enkele weken zie je de eerste roestvorming verschijnen. Na een maand of vijf heeft de cortenstaal brievenbus de gewenste bruin oranje roestkleur.

Aluminium brievenbus

Aluminium brievenbussen hebben vaak een nostalgische uitstraling. Meestal worden deze niet geplaatst bij nieuwbouw woningen maar juist wel bij boerderijen en monumentale panden. Het aluminium is bewerkt met een poedercoating waardoor deze weerbestendig zijn. Aluminium brievenbussen zijn verkrijgbaar voor muurmontage maar ook losstaand als kolom brievenbus.